środa, 13 września 2017

Pełnoziarniste cytrynowo - marchewkowe muffinki


Są to moje pierwsze muffiny marchewkowe i na pewno, jeszcze nie raz, je powtórzę. Delikatne i bardzo puszyste. Niestety nie mam ich zdjęcia w przekroju, ale naprawdę, konsystencja środka tych babeczek jest wspaniała. Dodatek cytryny idealnie podkreśla subtelny smak marchewki. Myślę, że te muffinki świetnie sprawdzą się jako przekąska w szkole lub pracy. Moim zdaniem są fantastyczne!

Pełnoziarniste cytrynowo - marchewkowe muffinki
(inspiracja: Ervegan)

/9 muffinek/


2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 i 1/2 szklanki marchewki startej na tarce o najgrubszych oczkach
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 cytryna - starta z niej skórka i wyciśnięty sok

W jednej misce wymieszać mąkę i sodę oczyszczoną.
W drugiej misce wymieszać olej, mleko, sok z cytryny, cukier i siemię. Połączyć zawartość obu misek, dodać marchewkę i skórkę cytryny. Bardzo dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
Masę przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy na pewno są przepieczone. Wyjąć i lekko ostudzić, chociaż mi bardzo smakowały gorące muffinki, prosto z piekarnika.

5 komentarzy:

  1. Idealne do lunchboxa i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za wypiekami z nutą cytrynową nie przepadam, ale cała reszta składbikowmi się podoba, a muffinki wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne, nawet pod moją dietkę - przygotuję je razem z moją dziewczyną :D

    OdpowiedzUsuń