piątek, 29 września 2017

Pełnoziarnista tarta z borowikami


Borowiki to moje ulubione grzyby. Dzisiaj w moje ręce trafiły naprawdę szlachetne, pięknie pachnące okazy. Chciałam je w odpowiednio pyszny sposób wykorzystać. Wybór padł na pełnoziarnistą tartę z dodatkiem gorgonzoli. Aromat tego sera idealnie komponuje się z borowikami i wbrew pozorom nie dominuje nad nimi. Do podania wystarcza już tylko świeża pietruszka, a całość jest po prostu wyśmienita.

Pełnoziarnista tarta z borowikami

/forma o średnicy 24 cm/


ciasto kruche:
160g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki stałego oleju kokosowego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki wody

masa:
3 duże borowiki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki oleju kokosowego
2 jajka
100g gorgonzoli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego

do podania:
świeża pietruszka

Ze podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli jest taka potrzeba dodać odrobinę więcej wody lub mąki. Wstawić do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyjąć je i wylepić nim formę. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
Borowiki oczyścić i umyć. Na patelni roztopić olej kokosowy, dodać posiekaną cebulę i poddusić ją. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki borowiki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć całość, aby grzyby zmiękły. Dodać sól i pieprz. W oddzielnej misce połączyć jajka i drobno pokrojoną gorgonzolę. Wymieszać z wcześniej przygotowanymi grzybami.
Całość przelać na podpieczony spód i piec jeszcze przez około 20-25 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjąć, lekko ostudzić i posypać świeżą pietruszką. Tarta najlepiej smakuje chwilę po wyjęciu z piekarnika :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie tarty, nie ma nic lepszego na świecie :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, tarta wygląda przepysznie <3
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Sporadycznie a wręcz prawie nigdy nie robi tart a już tym bardziej na wytrawnie xD Jednak Twoja wersja sprawiła, że zapragnęłyśmy takiej :D

    OdpowiedzUsuń