wtorek, 12 września 2017

Owsiane ciasteczka z dynią i czekoladą


Bardzo przyjemne, chrupiące ciasteczka z niewielką ilością tłuszczu. Z płatkami owsianymi, dynią i czekoladą. Część mąki owsianej zastąpiłam w nich tą amarantusową i konopną. Wyszło całkiem smacznie, zdrowo i słodko.


Owsiane ciasteczka z dynią i czekoladą

/24 ciasteczka/


3/4 szklanki mąki żytniej razowej
1 szklanka mąki owsianej (ja użyłam 1/3 szklanki mąki owsianej, 1/3 szklanki mąki amarantusowej i 1/3 szklanki mąki konopnej, więc można tutaj pokombinować z mąkami)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki puree dyniowego
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
100g gorzkiej czekolady

W jednej misce wymieszać mąkę żytnią razową, mąkę owsianą (lub inną), płatki owsiane, sodę i cynamon.
W drugiej misce wymieszać puree dyniowe, olej kokosowy i cukier trzcinowy. Następnie połączyć zawartość obu misek i bardzo dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i wmieszać ją w masę. Formować niewielkie kulki, kłaść je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać je. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 18-20 minut. Należy uważać pod koniec pieczenia, aby ciasteczka się nie spaliły. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasteczka mają chrupiącą, przyjemną konsystencję.
Warzywa dyniowate 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz