poniedziałek, 11 września 2017

Brownie z dynią (wegańskie)


Znakomite, jesienne brownie dyniowe. Z cynamonową nutą i dużą porcją gorzkiej czekolady. Całość idealnie dopełniają kwaśne ziarenka granatu. Ciasto ma przyjemną, wilgotną konsystencję. Smakuje wyśmienicie z kawą w pochmurny dzień :)

Brownie z dynią (wegańskie)

/blaszka o długości 25 cm/


300g upieczonej dyni (w miarę odcedzonej z wody)
1/2 szklanki suszonych daktyli (namoczonych przez około 1 godzinę w gorącej wodzie)
100g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki owsinej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki mleka roślinnego

do podania:
100g gorzkiej czekolady
1 granat

Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednego naczynia włożyć dynię, odcedzone daktyle, wcześniej przygotowaną czekoladę, obie mąki, cynamon i mleko roślinne. Wszystko dokładnie zblendować na gładką masę. Przełożyć ją do formy, wyrównać wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i je ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Wyjąć ziarenka z granatu i udekorować nimi nasze brownie.
Warzywa dyniowate 2017

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam Brownie w każdej postaci! Będę musiał spróbować wersji wege - nie spodziewałem się, że można uczynić brownie jeszcze lepszym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!!!!! Dziękuję tym samym za udział w dyniowatej akcji kulinarnej ;-)

    OdpowiedzUsuń