niedziela, 6 sierpnia 2017

Wegańskie mini tarty z solonym karmelem


Znane połączenie solonego karmelu z gorzką czekoladą jest znakomite i po prostu niezastąpione. Smaki te idealnie się łączą i uzupełniają. Są to główne składniki moich wegańskich mini tart, które udekorowałam orzeźwiającymi czerwonymi porzeczkami.

Wegańskie mini tarty z solonym karmelem

/6 mini tart/


kokosowy spód:
2/3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki oleju kokosowego

solony karmel:

1 i 1/2 szklanki daktyli namoczonych w gorącej wodzie
4 łyżki mleka sojowego
1/2 łyżeczki soli morskiej

wierzch:

100g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
czerwone porzeczki

Płatki owsiane, mąkę kokosową i olej kokosowy zblendować. Powstałą masą wylepić formy na mini tarty. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Daktyle odcedzić i zblendować je z dodatkiem mleka sojowego na bardzo gładką masę. Dodać sól morską i wymieszać. Przełożyć do wcześniej przygotowanych form i ponownie wstawić do lodówki.
W międzyczasie rozpuścić czekoladę i olej kokosowy w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
Kiedy masa ta będzie zimna, przelać ją do mini tart. Wstawić je ponownie do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem udekorować czerwonymi porzeczkami.

1 komentarz:

  1. Ale fajnie to wygląda, nigdy nie miałam jeszcze okazji próbować nic podobnego :P

    OdpowiedzUsuń