niedziela, 30 lipca 2017

Sernik z ciecierzycy z mango


Moje kolejne wegańskie odkrycie. Zaskakujące i ciekawe w smaku. Wszystkie warstwy tego ciasta są ze sobą bardzo spójne, wzajemnie się uzupełniają. Po tym wypieku z chęcią zacznę eksperymentować z tą intrygującą ciecierzycą na słodko :)


Sernik z ciecierzycy z mango

/forma o średnicy 23cm/

spód:
120g płatków owsianych
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka syropu ryżowego
1 łyżka siemienia lnianego

masa:
300g ugotowanej ciecierzycy
200ml mleka kokosowego
2 banany
sok z 1 cytryny
2/3 szklanki cukru kokosowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej

wierzch:
1 mango
1 wegańska galaretka - użyłam ananasowej

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na spód ozdrobnić i połączyć malakserem. Wylepić tą masą dno tortownicy i wstawić do lodówki.
Ciecierzycę bardzo dokładnie zblendować z mlekiem kokosowym, bananami, sokiem z cytryny, cukrem kokosowym i mąką ziemniaczaną. Powstałą masę przelać na spód i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 minut. Wyjąć i ostudzić.
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, ale użyć 1/2 zalecanej ilości wody. Mango obrać i zmiksować na gładkie puree. Dodać do galaretki i dokładnie wymieszać. Tężejący płyn przelać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na około 10 godzin.
Powiedz NIE dla cukru!

1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w akcji kulinarnej :)
    Przepis super, na pewno ktoś się skusi na ten słodycz! Zapraszam do zamieszczenia kolejnych przepisów :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń