niedziela, 16 lipca 2017

Podwójnie czekoladowy sernik jaglany

Ostatnio zakochałam się w ciastach z kaszy jaglanej, co z resztą można zauważyć na moim blogu. Tym razem stworzyłam bardzo mocno czekoladowy sernik. W smaku prawie identyczny jak ten tradycyjny z twarogu. Naprawdę zachęcam do wypróbowania tego smakowitego i prostego pomysłu!

Podwójnie czekoladowy sernik jaglany

/tortownica o średnicy 21 cm/

spód:
100g biszkoptów
około 1/4 szklanki espresso

masa:
120g kaszy jaglanej
200g czekolady deserowej
2 łyżki oleju kokosowego

wierzch:
80g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
ciasteczka amaretti

Spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w niej na dnie biszkopty. Każdy biszkopt polać delikatnie łyżką espresso. Odstawić.
Kaszę jaglaną ugotować tak, aby była dość zwarta. Odstawić do przestudzenia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową z olejem kokosowym. Odstawić do wystygnięcia.
Zblendować dokładnie wystudzoną kaszę z roztopioną czekoladą i olejem kokosowym. Masę wyłożyć na biszkopty w tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na około 10 godzin.
Gorzką czekoladę rozpuścić również z olejem kokosowym. Przestudzić. Polać nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy. Przed podaniem udekorować ciasteczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz