wtorek, 4 lipca 2017

Krem jaglany lawendowo - cytrynowy


Bardzo uniwersalny krem. Jest to dobry pomysł na śniadanie i na deser. Niestety nie miałam pod ręką żadnych świeżych sezonowych owoców, ale szczerze zachęcam do wykorzystania do jego dekoracji malin lub truskawek :)


Krem jaglany lawendowo - cytrynowy

/4 porcje/


100g kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka roślinnego (w zależności od preferencji konsystencji może być mniej lub więcej mleka)
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka suszonej lawendy
6 świeżych daktyli
2 łyżki ksylitolu

do podania:
pokruszona beza
orzechy pekan

Kaszę jaglaną ugotować. Odstawić do wystudzenia.
Zblendować ją z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny, lawendą, oczyszczonymi z pestek daktylami i ksylitolem na gładki krem. Jeśli wolimy inną konsystencję, można dodać więcej/mniej mleka. Przełożyć do pucharków i wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować pokruszonymi bezami i orzechami pekan.

3 komentarze:

  1. Idealne :) Uwielbiam desery z jaglanej!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Obawiam się,że jak zrobię ten krem to będzie moim nr jeden!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie już jest w smakowej czołówce :D

      Usuń