środa, 26 lipca 2017

Jaglany sernik malinowy


Jest to kolejny znakomity pomysł na słodkie i niebanalne wykorzystanie kaszy jaglanej. To ciasto smakuje jak najlepszy prawdziwy sernik malinowy. Lekkie, słodkie, delikatne. Prawdziwy aromat lata. Miętowa gorzka czekolada idealnie komponuje się z malinami, a dzięki mleku kokosowemu, deser ten staje się bardzo kremowy. Po prostu cudo!


Jaglany sernik malinowy

/forma o średnicy 23 cm/


spód:
1/2 szklanki migdałów
2/3 szklanki płatków orkiszowych/owsianych
2 łyżki mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego

masa:
120g suchej kaszy jaglanej
250ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki malin
2 łyżki syropu ryżowego
1 wegańska galaretka malinowa

wierzch:

100g gorzkiej miętowej czekolady
2 łyżki mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
maliny

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód zmiksować na w miarę gładką masę. Wyłożyć nią dno formy. Wstawić do lodówki.
Zagotować szklankę wody, dodać do niej przepłukaną kaszę jaglaną. Gotować przez 5 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe, wymieszać, zagotować i gotować na małym ogniu jeszcze przez 15-20 minut do miękkości. Kasza powinna być miękka, ale dość gęsta. Dodać olej kokosowy, ponownie zamieszać i odstawić do ostudzenia.
Galaretkę przygotować według opisu na opakowaniu, ale użyć 1/2 wyznaczonej ilości wody. Odstawić do lekkiego stężenia. W międzyczasie bardzo dokładnie zblendować ostudzoną kaszę z sokiem z cytryny, malinami i syropem ryżowym. Dodać galaretkę i wymieszać łyżką, również bardzo dokładnie. Przelać masę na wcześniej przygotowany spód i wstawić do lodówki na około 5 godzin do zastygnięcia.
Po tym czasie przygotować polewę. Gorzką miętową czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Na koniec dodać mleko kokosowe i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Na zwartym serniku jaglanym rozsmarować polewę, ułożyć maliny i wstawić jeszcze na 1-2 godziny do lodówki.
Powiedz NIE dla cukru!

3 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji kulinarnej :)
    Przepis super, na pewno ktoś się skusi na ten słodycz! Zapraszam do zamieszczenia kolejnych przepisów :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno coś jeszcze zamieszczę :)

      Usuń
  2. Ciasto z kaszy jaglanej? No proszę, to dopiero kulinarna innowacja. :)

    OdpowiedzUsuń