piątek, 14 lipca 2017

Jaglana tarta z porzeczkami i ciastkami amaretti


Jest to bardzo lekka i delikatna tarta, z niebanalnym dodatkiem przepysznych ciasteczek amaretti. Przełamują one kwaśny smak porzeczek. Deser ten świetnie się sprawdzi na letni podwieczorek, ale ja traktowałam go również jako pieczoną wersję śniadaniowej jaglanki.


Jaglana tarta z porzeczkami i ciastkami amaretti

/forma o średnicy 28cm/

spód:
170g kaszy jaglanej
2 banany
2 łyżki oleju kokosowego

owoce:
1kg porzeczek
4 łyżki ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

do podania:
ciasteczka amaretti

Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić. Zimną kaszę zmiksować z bananami i olejem kokosowym. Formę delikatnie wysmarować również olejem kokosowym. Wyłożyć do niej wcześniej przygotowaną masę. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
W międzyczasie porzeczki wymieszać z ksylitolem i mąką ziemniaczaną. Owoce przełożyć na podpieczony spód i wyrównać wierzch. Piec w temperaturze 180 stopni jeszcze przez 35 minut. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem udekorować ciastkami amaretti. Kroić, kiedy tarta będzie już zimna - najlepiej po około 2 godzinach w lodówce.

1 komentarz:

  1. Wow, wygląda naprawdę niesamowicie. Nigdy jeszcze takiej tarty nie jadłam, ale z wielką chęcią ją spróbuję. Dziękuje za taki oryginalny przepis.

    OdpowiedzUsuń