wtorek, 4 lipca 2017

Ciasteczka z batatów z czekoladą i migdałami


W tych ciasteczkach nie da się wyczuć batatów. Jest to po prostu niemożliwe. Z brzegu chrupiące, w środku miękkie. Ich przygotowanie nie wymaga długiego czasu spędzonego w kuchni i wielu sprzętów. Potrzebna będzie tak naprawdę tylko miska oraz łyżka. Efekt zaskoczy każdego: słodko i rozpustnie.

Ciasteczka z batatów z czekoladą i migdałami

/20 ciastek/

80g mąki gryczanej
80g mąki kukurydzianej
50g skrobi z tapioki
2 łyżki siemienia lnianego (niemielonego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g oleju kokosowego
340g batatów (waga po ugototowaniu) rozgniecionych dokładnie widelcem lub zmiksowanych
2 łyżki syropu ryżowego
1/2 kubka migdałów
50g gorzkiej czekolady

wykończenie:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki oleju kokosowego
20 migdałów

Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać mąkę gryczaną, kukurydzianą, skrobię z tapioki, sodę oczyszczoną oraz siemię lniane. Dodać bataty, olej kokosowy oraz syrop ryżowy. Bardzo dokładnie połączyć łyżką wszystkie składniki. Dodać posiekane migdały i posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszać. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (przydadzą się 2 blachy) wykładać łyżką porcje ciasta i odpowiednio uformować je ręką (spłaszczyć). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez 15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Tak przygotowaną polewą dekorować ciastka i na każdym z nich ułożyć po 1 migdale. Odstawić do zastygnięcia.
Fit przekąski z superfoods

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz