wtorek, 27 czerwca 2017

Bananowe babeczki z czekoladą i truskawkami (bezglutenowe i bezcukrowe)

 

Ekspresowa przekąska lub deser. Babeczki nie są mocno słodkie,a przyjemny smak jest nadawany im przez banany, które świetnie łączą się z czekoladowym aromatem. Te małe wypieki wykończyłam polewą czekoladową i udekorowałam truskawkami, chociaż chętnie wypróbowałabym wersję ze świeżymi malinami lub jagodami. Myślę, że zajadanie się "czystymi" babeczkami, tylko posmarowanymi masłem orzechowym, to też znakomity pomysł :)


Bananowe babeczki z czekoladą i truskawkami

/9 babeczek/

100g mąki kukurydzianej
100g mąki gryczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 banany
2 jajka
70g masła

do podania:
60g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
9 truskawek

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Masło rozpuścić i ostudzić.
W jednej misce rozgnieść widelcem banany, dodać jajka i odpowiednio przygotowane masło. Wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać obie mąki, kakao i sodę. Połączyć łyżką zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do papilotem w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić babeczki. Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Ostudzić. Przygotowaną polewą polać babeczki. Udekorować truskawkami.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajnie wyglądają te babeczki, spróbuję je dziś przyrządzić, bo akurat mam ochotę na coś słodkiego <3

    OdpowiedzUsuń