sobota, 3 września 2016

Żytnia szarlotka z wiórkami kokosowymi


Żytnia szarlotka z wiórkami kokosowymi

/tradycyjna blacha prostokątna/

ciasto:
2 szklanki mąki żytniej (całkowicie zmielonej)
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
290g masła
ewentualnie kilka łyżek zimnej wody

jabłka:
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru trzcinowego
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

do podania: cukier puder

Z podanych składników zagnieść ciasto. W międzyczasie obrać i pokroić na mniejsze kawałki jabłka. Na patelnię wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Wymieszać. Podgrzewać do bulgotania, mieszając. Włożyć jabłka. Karmelizować je i poddusić do miękkości. Dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. 2/3 ciasta przełożyć do wyłożonej papierem blachy. Wyłożyć jabłka, a na wierzchu ułożyć resztę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz