niedziela, 7 sierpnia 2016

Sernik z kawałkami marcepanu oraz borówkami



Sernik z kawałkami marcepanu oraz borówkami

/tortownica o średnicy 24 cm/

spód:
180g ciastek maślanych
1 łyżka oleju kokosowego

masa serowa:
750g dobrego sera na sernik
4 jajka
1/3 szklanki cukru trzcinowego
120g posiekanego marcepanu w czekoladzie

do podania: borówki

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki spodu zmiksować na gładką masę. Wylepić nią dno formy. Wstawić do lodówki.
W misie miksera zmiksować ser i cukier. Dodać jajka oraz ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Wsypać marcepan i zamieszać. Masę przelać do wcześniej przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec dalej przez 100 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim sernik przez około 15 minut, następnie ostrożnie otwierać piekarnik i studzić w nim ciasto przez 30 minut. Wyjąć, ostudzić całkowicie i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Udekorować borówkami. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być boski :) Uwielbiam marcepan!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń