poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Razowa tarta z dynią, kurkami i kozim serem


Razowa tarta z dynią, kurkami i kozim serem

/forma o srednicy 24cm/


ciasto:
170g mąki żytniej razowej
100g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka ziół prowansalskich
ew. zimna woda

masa:
300g upieczonej dyni
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 plasterki sera żółtego
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
200g umytych i odgotowanych kurek
70g twarożku koziego

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeżeli jest taka potrzeba, dodać wodę. Wylepić nim formę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut.
Dynię wymieszać z jogurtem, ziołami, solą, pieprzem oraz małymi kawałeczkami sera żółtego. Wyłożyć na podpieczony spód. Następnie ułożyć kurki, a na ich wierzchu ser kozi. Wstawić do piekarnika ponownie na około 20 minut (200 stopni) i upiec. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Cudowna! Już nie mogę się doczekać mojej pierwsze dyni w tym sezonie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. z mieszanki tak pysznych składników musiało wyjść coś rewelacyjnego! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie składników, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń