niedziela, 17 lipca 2016

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami, wiórkami kokosowymi i chałwą


Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z czarnymi porzeczkami, wiórkami kokosowymi i chałwą

/kwadratowa blaszka o boku 21cm/


ciasto:
400g mąki pszennej pełnoziarnistej
30g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka ciepłego (nie gorącego!)  mleka (ja użyłam ryżowego)
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki stewii
1 jajko

wierzch:
około 200g czarnych porzeczek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki wiórków kokosowych

do podania:
80g chałwy
ew. cukier puder

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić.
Do misy miksera wsypać mąkę, dodać jajko, stewię, zaczyn oraz olej kokosowy. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Jeżeli jest taka potrzeba, dodać więcej mąki. Uformować kulę, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2-3 godziny, aż co najmniej podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, następnie wyłożyć porzeczki wymieszane z mąką ziemniaczaną. Odstawić jeszcze na około 1 godzinę do podrośnięcia. Następnie piec je w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie zostawić je jeszcze w piekarniku na 5 minut. Wyjąć. Kiedy lekko ostygnie, posypać pokruszoną chałwą i cukrem pudrem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Czarna porzeczka i chałwa...? To musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie apetyczne połączenie, ciasto pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń