sobota, 30 lipca 2016

Kajmakowy sernik z ciastkami amaretti


Serniki z dodatkiem kajmaku są moimi ulubionymi ciastami. Dość słodkie, z charakterystyczną karmelową nutą. Traktuję je jako doskonałe tło dla innych dodatków. Tym razem postawiłam na włoskie ciasteczka amaretti i i migdały. Bardzo polecam! (Moje poprzednie propozycje to: Aksamitny sernik kajmakowySernik kajmakowy z orzechami ziemnymi)


Kajmakowy sernik z ciastkami amaretti

/tortownica o średnicy 24 cm/

spód:
170g ciastek maślanych
5 sztuk ciastek amaretti
40g zmielonych migdałów
1 łyżka oleju kokosowego

masa:
1 kg sera na sernik
300g masy kajmakowej
4 jajka

wierzch:
100g masy kajmakowej
4 łyżki mleka
80g ciastek amaretti

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki spodu zmiksować na gładką masę. Wylepić nią dno formy. Wstawić do lodówki.
W misie miksera zmiksować ser i masę kajmakową. Dodać jajka oraz ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Masę przelać do wcześniej przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec dalej przez 100 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim sernik przez około 15 minut, następnie ostrożnie otwierać piekarnik i studzić w nim ciasto przez 30 minut. Wyjąć, ostudzić całkowicie i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Udekorować pozostałym kajmakiem wymieszanym dokładnie z mlekiem  i pokruszonymi ciastkami amaretti. Smacznego!

1 komentarz: