piątek, 1 lipca 2016

Gryczana tarta z cukinią i fasolką szparagową


W końcu wracam na bloga :) Dzisiaj zapraszam na przepyszną letnią tartę. Zdrową i szybką. Z samymi dobrami tej pory roku. Idealną do zjedzenia w domu i na podwórku. Ważne jest tylko użycie ostrego sera przy tak delikatnych warzywach jak fasolka i cukinia. Polecam!


Gryczana tarta z cukinią i fasolką szparagową

/forma o średnicy 28cm/


ciasto:

75g mąki gryczanej
75g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 jajka

farsz:
2 jajka
200g gęstego jogurtu greckiego
80g twardego, ostrego sera żółtego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka cząbru
1 mała cukinia
100g fasolki szparagowej

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 15 minut. Wyjąć, rozwałkować (najlepiej w na folii) i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
W międzyczasie odgotować i pokroić na mniejsze kawałki fasolkę szparagową oraz pokroić na plasterki i zgrillować cukinię. W misce wymieszać jajka, jogurt, ser i przyprawy. Wylać tę masę na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć cukinię i fasolkę. Piec ponownie w 200 stopniach przez 20 minut. Masa powinna być bardzo dobrze ścięta. Wyjąć i odstawić na około 10-15 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz