środa, 4 maja 2016

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i daktylami


Bezglutenowa krucha tarta. Z rabarbarem, na który czekałam cały rok, oraz z zeszłorocznymi truskawkami i czarnymi malinami. Nie użyłam tutaj żadnego cukru, ale w jego miejsce dodałam sporo daktyli. Wszystko razem komponowało się świetnie. Polecam!


Bezglutenowa tarta z rabarbarem i daktylami

/tortownica o średnicy 21 cm/

ciasto:
100g mąki ryżowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki z tapioki
1 jajko
2 duże łyżki oleju kokosowego
2 łyżki zimnej wody

owoce:
500g rabarbaru
1/2 kubka truskawek
1/2 kubka czarnych malin/jeżyn/jagód
2/3 kubka namoczonych daktyli

Z mąk, jajka, wody i oleju kokosowego zagnieść ciasto. Wylepić nim formę. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie nakłuć je widelcem i podpiec przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
W międzyczasie obrać rabarbar i pokroić go na niewielkie kawałki. Dodać pozostałe owoce i posiekane daktyle. Wymieszać. Przełożyć na podpieczony spód i piec całość w 200 stopniach przez około 30 minut (aż rabarbar będzie miękki). Wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz