sobota, 28 maja 2016

Aksamitny sernik kajmakowy


Jest to bardzo prosty przepis na aksamitny i delikatny sernik. Niewiele składników, a smak jest naprawdę niesamowity. Ciasto wykończyłam kwaśnymi porzeczkami, które doskonale równoważą słodki smak ciasta. Posypałam je dodatkowo płatkami migdałów. Zachęcam więc do upieczenia!


Aksamitny sernik kajmakowy

/forma o średnicy 24 cm/

spód:
150g ciastek owsianych
4 łyżki otrębów pszennych
1 łyżka oleju kokosowego

masa:
400g masy kajmakowej
1,1 kg dobrego sera na sernik
4 jajka

do podania: czerwone i białe porzeczki, płatki migdałów

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki spodu zmiksować na gładką masę. Wylepić nią dno formy. Wstawić do lodówki.
W misie miksera zmiksować ser i masę kajmakową. Dodać jajka oraz ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Masę przelać do wcześniej przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec dalej przez 100 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim sernik przez około 15 minut, następnie ostrożnie otwierać piekarnik i studzić w nim ciasto przez 30 minut. Wyjąć, ostudzić całkowicie i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc). Udekorować porzeczkami i płatkami migdałów. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Smakowity serniczek :) Ach ten kajmak, zawsze mam do niego słabość :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie :http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń