środa, 23 marca 2016

Truskawki i jagody pod żytnią kruszonką z kakao


Bardzo lubię owoce zapiekane pod kruszonką. Wiosną jest to rabarbar, latem są to maliny, jagody i truskawki, a w chłodniejszym okresie zapiekam jabłka i gruszki. Kruszonkę też zawsze staram się robić inną. Czasami mam ochotę na prawdziwą na maśle, dodatków bez żadnych, innym razem przygotowuję ją z samych "zdrowych" składników: płatki owsiane, pełnoziarniste mąki, miód. Od czasu do czasu wsypię trochę kakao lub orzechy. Zdarza się też jej całkowicie wegańska wersja. Dzisiaj prezentuję żytnią, kakaową kruszonkę z płatkami owsianymi i miodem. Zapiekłam pod nią truskawki i jagody, które zalegały w mojej zamrażarce. Bardzo polecam ten prosty, pyszny i szybki deser :)



Truskawki i jagody pod żytnią kruszonką

/forma widoczna na zdjęciach/

85g mąki żytniej razowej
3 łyżki żytnich otrębów
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka kakao
1 łyżka miodu
65g masła
3 łyżki wody
około 400g owoców, np. jagody i truskawki (mogą być mrożone)

Do miski wsypać mąkę, otręby, płatki owsiane i kakao. Dodać pokrojone na kawałki masło, miód i wodę. Rozetrzeć palcami na kruszonkę, można uformować trochę większe kawałki. W formie umieścić owoce. Przykryć je kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz