piątek, 11 marca 2016

Pełnoziarnista brioche idealna


Jest to naprawdę świetny przepis na brioche pełnoziarnistą z miodem. Niezbyt słodka, delikatna, maślana - po prostu przepyszna i na dodatek całkiem zdrowa. Robi się ją łatwo, jednak ciasto wymaga nocy w lodówce. Idealna na śniadanie, czy podwieczorek. Na pewno fantastycznie się sprawdzi na wielkanocnym stole. Polecam! :)



Pełnoziarnista brioche idealna

/standardowa keksówka/

110g mąki orkiszowej
180g mąki pszennej pełnoziarnistej
15g świeżych drożdży
4 jajka
szczypta soli
80g masła
2 łyżki miodu
+1/2 rozbełtanego jajka do posmarowania

Do miski wsypać mąki. Dodać miód, sól oraz pokruszone drożdże. Wlać jajka, a następnie wyrabiać ciasto (mikserem), aż będzie gładkie (ciasto powinno być dość rzadkie). Stopniowo dodawać masło, do czasu, kiedy będzie całkowicie wmieszane w masę. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Następnie wstawić je, przykryte folią spożywczą, na noc lodówki - wtedy też podrośnie.
Rano wyjąć je i doprowadzić do temperatury pokojowej. Później przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na około 2 godziny, aż podrośnie. Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz