środa, 30 marca 2016

Orkiszowy mazurek chałwowy z kokosem



Orkiszowy mazurek chałwowy z kokosem

/kwadratowa blach o boku 23 cm/


ciasto:
30g wiórków kokosowych
120g mąki orkiszowej jasnej
70g masła
1 żółtko

masa:
250g zmielonego sera jak na sernik
5 łyżek ziaren sezamu
2 łyżki miodu

wierzch:
100g białej czekolady
płatki migdałów
wiórki kokosowe

Wiórki wymieszać z mąką. Dodać masło i żółtko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20 minut. Wyjąć i wylepić nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Sezam zmielić na mąkę. Połączyć dokładnie z miodem. (Można zmiksować blenderem od razu sezam z miodem na gładką masę.) Tak przygotowany sezam wymieszać z serem. Posmarować tą masą spód.
Polać rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladą. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz