piątek, 18 marca 2016

Orkiszowa babka z żurawiną i najlepszą polewą orzechową


Bardzo smaczny i prosty drożdżowy wielkanocny wypiek. Z mąki orkiszowej i ze stewią. Dodałam do niego również suszoną żurawinę. Na koniec babkę polałam przepyszną polewą orzechową. Uważam, że jest najlepsza polewa orzechowa, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Tylko 3 proste składniki, a efekt zaskakuje. Nie twardnieje ona zupełnie, ale ma dość przyjemną i wygodną konsystencję. Ten dodatek na pewno przyda się na Wielkanoc, ale i nie tylko. Oczywiście samą babkę też bardzo polecam!


Orkiszowa babka z żurawiną i polewą orzechową

/forma na babkę o średnicy około 25cm z kominem/

190g mąki orkiszowej jasnej
175g mąki żytniej razowej
75g masła
130ml mleka
30g stewii
2 jajka
20g drożdży
40g suszonej żurawiny

polewa:
40g zmielonych na mąkę nerkowców
1 łyżka miodu
3 łyżki wody

50 ml letniego mleka, drożdże i 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej dokładnie wymieszać (mleko i mąkę odmierzyć z całej puli składników). Odstawić na 20 minut do podrośnięcia.
Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka ubić ze stewią na w miarę puszystą masę. Dodać do tej masy obie mąki, zaczyn drożdżowy, letnie mleko. Zacząć zagniatać. Kiedy składniki się połączą, wlać masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Pod koniec zagniatania dodać suszoną żurawinę. Ciasto odstawić w naczyniu przykrytym folią w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie przełożyć je do formy wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami na około 1 godzinę, aż ponownie podrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe i suche. Wyjąć z formy i odstawić do przestudzenia.
W rondelku umieścić miód, orzechy i wodę. Podgrzewać chwilę. ciągle mieszając, do połączenia się składników. Przestudzić. 
Zimną (ewentualnie letnią) babkę polać przygotowaną polewą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz