czwartek, 31 marca 2016

Bezglutenowa babka migdałowa


Bezglutenowa babka migdałowa

/niewielka forma na babkę z kominem/

200g miękkiego masła
3 łyżki stewii
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
90g zmielonych na mąkę migdałów
60g mąki ziemniaczanej
100g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
kilka kropelek olejku migdałowego
masło i mąka kukurydziana do przygotowania formy

polewa:
100g białej czekolady
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Masło utrzeć ze stewią na jasną i puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku, rozmiksowywać do uzyskania gładkiej masy. Wsypać mąkę migdałową, kukurydzianą, ziemniaczaną. Dodać proszek do pieczenia,mleko i olejek migdałowy. Zmiksować do połączenia. Ubić białka na sztywną pianę. Powoli i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowanym ciastem.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką kukurydzianą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Polać polewą babkę. Ciasto odstawić na około 1 godzinę do zastygnięcia polewy. Babka bardzo dobrzezachowuje świeżość przez kilka dni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz