sobota, 13 lutego 2016

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane z kokosowym budyniem



Naleśniki kukurydziane

/10-12 sztuk/

250g mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
szczypta soli

Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Jeżeli jest taka potrzeb,a dodać więcej wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Smażyć bez tłuszczu na patelni do naleśników. Można posmarować patelnię odrobiną oleju.

Kokosowy budyń

/wystarczy na 5-6 naleśników/

45g bezglutenowego waniliowego budyniu w proszku
200ml mleka kokosowego
250ml wody
1 łyżka miodu

do podania: orzechy pekan, konfitura porzeczkowa

Zagotować mleko z 200ml wody. Do pozostałych 50ml zimnej wody wsypać proszek i dokładnie wymieszać. Do gotującego się płynu wlać rozpuszczony proszek i energicznie mieszać. Dodać miód. Wymieszać. Gotować, mieszając, około 3-4 minuty do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do przestudzenia na około 10 minut.
Na przygotowanych naleśnikach (można je podgrzać np. w mikrofali) rozsmarowywać po 3 łyżki budyniu. Składać je w "trójkąty". Na wierzchu położyć konfiturę porzeczkową i posypać orzechami. Smacznego!

Walentynki 2016 - Czym TO się je?

1 komentarz:

  1. Walentynkowe śniadanie?
    Oj, chyba nie tylko!
    :)

    Dziękuję za udział w akcji walentynkowej na Mikserze!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń