sobota, 23 stycznia 2016

Zapiekana kasza orkiszowa z buraczkami i wędzoną mozzarellą


Jest to przepyszna zapiekanka w "polskim" klimacie. Zamiast wędzonej mozzarelli, można użyć oscypka lub innego podobnego sera. Ważna jest ta dymna nuta. Kaszę doprawiłam wędzoną papryką (ostatnio moją ulubioną!) i suszonym cząbrem. Na koniec wszystko posypałam koperkiem i pestkami dyni. Wyszło aromatycznie i treściwie. Polecam!


Zapiekana kasza orkiszowa z buraczkami i wędzoną mozzarellą

/2-3 porcje/

100g kaszy orkiszowej
2 średnie ugotowane i obrane buraki
180g wędzonej mozzarelli
1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki pestek dyni
1 łyżka koperku

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie wymieszać ją z papryką wędzoną, pieprzem, cząbrem i solą. Przełożyć ją do formy. Następnie ułożyć naprzemiennie plasterki ugotowanego buraka i mozzarelli wędzonej. Posypać koperkiem i pestkami dyni. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego!
Niskokaloryczny styczeń 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz