sobota, 9 stycznia 2016

Tarta kokosowo - czekoladowa (jak bounty)


Tarta ma smak bardzo (!) zbliżony do smaku słynnego batonika. Składa się z dużej ilości wiórków kokosowych i czekolady. Do spodu dodałam otręby owsiane, żeby wyszła, choć odrobinę zdrowsza. Do białej masy dodałam śmietanę sojową - tak z ciekawości - i sprawdziła się świetnie. Więc bardzo polecam tę tartę, bo naprawdę smakuje wyśmienicie! 



Tarta kokosowo - czekoladowa (jak bounty)

/forma o średnicy 25 cm/


spód:
180g ciasteczek oreo (ewentualnie innych czekoladowych)
4 biszkopty
4 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka oleju kokosowego

masa:
200g śmietany sojowej
100g białej czekolady
150g wiórków kokosowych
1/4 szklanki mleka sojowego

wierzch:
200g gorzkiej czekolady
30g płatków migdałowych

Ciasteczka, biszkopty i otręby rozdrobnić w malakserze na gładką masę. Dodać olej kokosowy i ponownie zmiksować na gładką masę. Tak przygotowanym ciastem wylepić formę. Wstawić ją do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Śmietanę, białą czekoladę, mleko oraz wiórki umieścić w rondelku, wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady i powstania w miarę gęstej masy (około 5 minut). Zdjąć z ognia i ostudzić. Kiedy masa będzie całkowicie zimna, przelać ją wcześniej przygotowany spód. Wstawić do lodówki około 15 minut.
W międzyczasie rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i również ją ostudzić. Przelać na schłodzony spód. W miarę delikatnie ją rozsmarować. Na brzegach tartę posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na około 8 godzin (może być cała noc). Wyjąć ją z lodówki na 30 minut przed podaniem, aby czekolada nie była bardzo twarda i nadawała się do krojenia. Smacznego!

Ciasta Bez Pieczenia

2 komentarze:

  1. Wygląda bosko! To są w 100% moje smaki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
    http://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna

    OdpowiedzUsuń