piątek, 1 stycznia 2016

Sernik kajmakowy z orzechami ziemnymi



Sernik kajmakowy z orzechami ziemnymi
/tortownica o średnicy 21cm/

spód:

170g ciastek maślanych
3 łyżki orzeszków ziemnych
1 łyżeczka oleju kokosowego

masa:
600g sera na sernik
2 żółtka
2 jajka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka
300g masy kajmakowej

wierzch:
100g masy kajmakowej
4 łyżki mleka
1/2 szklanki orzeszków ziemnych

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki spodu zmiksować na gładką masę. Wylepić nim dno formy. Wstawić do lodówki.
W misie miksera zmiksować ser i masę kajmakową. Dodać jajka i żółtka oraz ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę i dodać mleko. Jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do wcześniej przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec dalej przez 85 minut. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim sernik przez około 15 minut, następnie ostrożnie otwierać piekarnik i studzić w nim ciasto przez 30 minut. Wyjąć, ostudzić całkowicie i schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Polewę przygotować przed podaniem. Masę kajmakową podgrzać w rondelku z mlekiem do połączenia. Ostudzić. Polać nią sernik. Posypać, podprażonymi na suchej patelni, orzechami ziemnymi. Smacznego!

Świąteczne słodkości! 2015

3 komentarze:

  1. Słodkie noworoczne marzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem jak to się dzieje, ale słowo "kajmak" działa na mnie jak zaklęcie <3 ciekawe, gdyby w ten sernik wpleść w ogóle masło orzechowe, a nie tylko posiekane orzeszki... to byłaby bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Wtedy byłoby perfekcyjne :D

      Usuń