sobota, 16 stycznia 2016

Orkiszowy keks z polewą karmelową


Kiedy byłam młodsza, nigdy nie darzyłam sympatią tego ciasta. Było dla mnie zupełnie obojętne. W końcu postanowiłam dać mu szansę. Przepis dostosowałam do swoich upodobań i wyszło coś naprawdę przepysznego. Do keksu użyłam mąki orkiszowej, dodałam suszone wiśnie i śliwki, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz orzechy laskowe i ziemne. Przed podaniem polałam go polewą z jogurtu i czekolady karmelowej. Ciasto smakowało świetnie. Polecam!


Orkiszowy keks z polewą karmelową

/keksówka około 25 cm/

120g mąki orkiszowej jasnej
30g mąki orkiszowej razowej
100g miękkiego masła
50g cukru trzcinowego
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
25g suszonych wiśni
80g lekko pokrojonych suszonych śliwek
20g kandyzowanej skórki pomarańczowej
30g lekko posiekanych orzechów ziemnych
30g orzechów laskowych

polewa:
90g czekolady karmelowej
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Jajko i żółtko powinno być w temperaturze pokojowej. Wiśnie i śliwki przelać wrzątkiem. Odstawić.
Utrzeć masło z cukrem na białą masę. Dodać jajko i żółtko. Zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dodać wszystkie bakalie. Wymieszać. Wsypać mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać do powstania w miarę jednolite ciasta. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 7 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec je jeszcze przez 33-35 minut. Po tym czasie keks będzie gotowy, ale można jeszcze sprawdzić patyczkiem. Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na około 10 minut do ostudzenia. Kiedy nie będzie już bardzo gorąca dodać jogurt i energicznie wymieszać. Polać polewą keks. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz