sobota, 2 stycznia 2016

Orkiszowa tarta z kiszoną kapustą, suszonymi śliwkami i parmezanem


Najlepsza tarta na obiad, czy kolację w okresie świątecznym. Jej zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Polecam!



Orkiszowa tarta z kiszoną kapustą, suszonymi śliwkami i parmezanem

/forma o średnicy 28cm/

ciasto:
200g mąki orkiszowej razowej
80g masła
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

farsz:
400g kapusty kiszonej
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 kubka suszonych śliwek
30g parmezanu

Z mąki, masła, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto. Jeżeli jest za suche, dodać jeszcze łyżkę wody. Zlepić w kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 20 minut.
Śliwki zalać wrzątkiem. Odstawić.
Kapustę przemyć na sitku. Włożyć do garnka, dolać kubek wody. Dusić pod przykryciem przez około 1 godzinę. Mieszać co pewien czas, można dolewać wodę. W międzyczasie dodać przyprawy, a pod koniec gotowania wrzucić odsączone śliwki. Parmezan potarkować.
Ciastem wylepić formę na tartę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 25 minut. Po tym czasie farsz (bez powstałego płynu) wyłożyć na podpieczony spód, posypać parmezanem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni jeszcze przez 15 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz