wtorek, 26 stycznia 2016

Jaglane blondie z sezamem


Całkiem zdrowe ciasto na kształt "blondie". Z mąki jaglanej, z bananem i sezamem. Bez jajek i zbędnego tłuszczu. Oczywiście nie licząc kawałków białej czekolady. Wierzch posypany cynamonem to najlepsze wykończenie tego ciasta. Jest ono dość treściwe i nie bardzo słodkie, ale i tak przepyszne. Ja uwielbiam takie wypieki, więc polecam te szybkie i zdrowe "blondie" :)



Jaglane blondie z sezamem

/keksówka o długości 25 cm/

1 banan
130g mąki jaglanej
4 łyżki ziaren sezamu zmielonych na "masło" lub 2 łyżki tahini
100g białej czekolady
100ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do podania: 1 łyżka cynamonu

Banana dokładnie rozgnieść. Dodać przygotowany sezam, proszek do pieczenia i mąkę jaglaną. Przemieszać. Wlać mleko i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną białą czekoladę i wmieszać ją w ciasto. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wyrównać wierzch. Piec przez 30 minut w 180 stopniach, następnie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim ciasto przez kolejne 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cynamonem. Smacznego!
Kasza niejedno ma imię i oblicze- edycja II- ciasta i desery Niskokaloryczny styczeń 2016

1 komentarz: