sobota, 19 grudnia 2015

Świąteczna granola


Jest to aktualnie moje ulubione śniadanie. Taka granola z jogurtem, do tego świeży sok z pomarańczy - i nic więcej nie potrzeba! Owa granola składa się oczywiście z płatków owsianych z dodatkiem jaglanych, z orzechów, żurawiny suszonej, wiórków kokosowych, kakao i przyprawy do piernika. Robi się ją bardzo szybko. Do tego piękny korzenny zapach roznosi się w domu, kiedy granola jest w piekarniku :)


Świąteczna granola

/2/3 słoika jak na zdjęciach/

200g płatków oswianych
30g płatków jaglanych
40g orzechów laskowych
40g suszonej żurawiny
40g wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika

W rondelku umieścić olej kokosowy, miód, kakao i przyprawę. Podgrzewać do rozpuszczenia. Wymieszać i odstawić. Płatki wymieszać z połówkami orzechów laskowych, żurawiną i wiórkami. Dodać płynna masę i wszystko dokładnie połączyć. Przełożyć granolę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Najpierw po 15 minutach przemieszać ją, po kolejnych 15 minutach ponownie. Następnie piec granolę jeszcze przez około 20 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz