sobota, 5 grudnia 2015

Orkiszowe pierniczki


Są to bardzo szybkie i zdrowe pierniczki. Z mąką żytnią i orkiszową. Kruche, maślane i aromatyczne. Po prostu idealne!


Orkiszowe pierniczki

/około 50 pierniczków/

1 szklanka mąki żytniej
2/3 szklanki mąki orkiszowej razowej
4 łyżki miodu
1/4 szklanki cukru trzcinowego
70g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżka kakao

W rondelku rozpuścić miód, masło i cukier. Mieszać co pewien czas, do połączenia się składników. Ostudzić. W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, przyprawę i kakao. Dodać rozpuszczone składniki oraz jajko. Zgnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 1 - 2 godziny (można również na 15 minut do zamrażarki). Wyjąć, rozwałkować (najlepiej podsypywać mąką) i wykrajać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 stopniach przez 9 minut. Wyjąć i ostudzić. Pierniczki nie twardnieją, więc nie musimy czekać na zajadanie się nimi. Smacznego!

Prezenty na Mikołajki II

2 komentarze:

  1. Wlasnie planuję zrobienie pierniczków z mąką orkiszową i zastanawiam się, czy mogę po prostu zastąpić nią zwykłą mąką. Masz jakies doświadczenia w tej kwestii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj dodaję ją w miejsce mąki pszennej, tylko odrobinę mniej, aby masa nie była za sucha. Powodzenia! :)

      Usuń