wtorek, 8 grudnia 2015

Najprostsze śliwki w czekoladzie


Przepis na najprostsze świąteczne pralinki. Suszone śliwki, gorzka czekolada, trochę migdałów - wszystko pasuje do siebie idealnie. Tak naprawdę nie wymagają żadnych zdolności kulinarnych. I oczywiście są przepyszne. Na pewno będą urozmaiceniem bożonarodzeniowego stołu!


Śliwki w czekoladzie

/24 pralinki/

200g suszonych śliwek kalifornijskich
80g gorzkiej czekolady min. 70%
1 łyżeczka masła
25g płatków migdałowych

Śliwki zalać wrzącą wodą i odstawić na około 15-25 minut. Następnie dokładnie je osuszyć. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostawić na chwilę do przestudzenia. W międzyczasie przygotować 2 duże płaskie talerze. Przykryć je przezroczystą folią spożywczą (naciągnąć ją). Suche śliwki zanurzać dokładnie w czekoladzie i odkładać na przygotowane talerze. Posypać płatkami migdałów. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Dzięki folii, pralinki będą bardzo łatwo odchodzić. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz