piątek, 11 grudnia 2015

Kluski leniwe podane z suszonymi śliwkami, migdałami i syropem klonowym


Szybki obiad z korzenną nutą. Te kluseczki są naprawdę przepyszne i całkiem zdrowe. Z dodatkiem mąki orkiszowej razowej. Podane z suszonymi śliwkami, płatkami migdałów oraz z syropem klonowym. Bardzo polecam takie świąteczne klimaty!


Kluski leniwe z suszonymi śliwkami, migdałami i syropem klonowym

/2 porcje/

250g chudego twarogu
80g serka śmietankowego
1 małe jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki orkiszowej razowej + odrobina do podsypania
1 łyżeczka przyprawy korzennej
10 suszonych śliwek
garść płatków migdałów
2 łyżki syropu klonowego

Śliwki namoczyć we wrzącej wodzie, a płatki migdałów podprażyć.
Twaróg i serek rozgnieść na gładką masę. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną oraz orkiszową i przyprawę korzenną. Zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować 2 wałki i pokroić je na małe kawałki. Kluseczki gotować do wypłynięcia (około 1-2 minuty). Podawać z osuszonymi śliwkami, podprażonymi migdałami oraz syropem klonowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz