sobota, 21 listopada 2015

Zdrowe orkiszowe ciasto z dynią i żurawiną oraz jogurtową polewą



Zdrowe orkiszowe ciasto z dynią i żurawiną oraz jogurtową polewą

/kwadratowa blaszka o boku 23cm/

1/2 szklanki żytniej razowej
1 szklanka mąki orkiszowej razowej
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże łyżki oleju kokosowego
3 jajka
330g puree dyniowego
1/4 szklanki pestek słonecznika
60g suszonej żurawiny

polewa:
100g białej czekolady
130g bardzo(!) gęstego jogurtu naturalnego/greckiego (ja użyłam takiego z dodatkiem mascarpone, sprawdził się świetnie :)
płatki kokosa

W misce wymieszać mąkę żytnią i orkiszową, cukier, przyprawy, sodę oraz proszek do pieczenia. Odstawić. Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. W oddzielnym naczyniu umieścić jajka, puree oraz letni olej kokosowy. Wymieszać bardzo dokładnie. Połączyć zawartość obu misek. Wsypać pestki i żurawinę. Ponownie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dobrze ostudzić. Dodawać do niej po jednej łyżeczce jogurtu i dokładnie mieszać. Należy uważać, aby masa się nie zważyła. Przygotowaną polewą polać ciasto. Można je posypać płatkami kokosa. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ta jogurtowa polewa jest oszałamiająca *o*
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pyszne ciasto! a przepis na polewę zabieram i na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń