sobota, 7 listopada 2015

Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i orzechami pekam


Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i orzechami pekan

/2 porcje/

2 duże jabłka
60g ugotowanej kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
4 łyżki mleka
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
15g orzechów pekan
20g pestek słonecznika

do podania: miód, powidła śliwkowe

Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w niewielką kostkę. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać mleko i przyprawy. Wymieszać. Dodać jabłka i ponownie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać pestkami posiekanymi orzechami. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez 25 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić kaszę jeszcze na 5 minut. Następnie wyjąć i podawać z miodem lub powidłami. Smacznego!

Kasza niejedno ma imię i oblicze Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz