poniedziałek, 9 listopada 2015

Tofurnik dyniowy


Bardzo interesujący wypiek. Z mlekiem kokosowym i kaszą jaglaną. Jesienny, korzenny, pyszny. Polany białą czekoladą, na ciasteczkowym spodzie. Smakuje wyśmienicie. Nie do rozpoznania, z czego jest zrobiony. Polecam!



Tofurnik dyniowy
(inspiracja - Jadłonomia)

/tortownica o średnicy 21cm - może być mniejsza/

spód:

200g ciastek digestive
1 łyżka oleju kokosowego

masa:
300g tofu
1 szklanka mleka kokosowego (z puszki)
2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki purre z dyni (polecam Sweet Meat)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki stewii
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sok z 1/2 cytryny

polewa:
50g białej czekolady
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru pudru

Ciasta z wraz z olejem rozdrobnić na gładką masę. Przełożyć ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawić do lodówki.
Tofu rozmiksować malakserem z kaszą jaglaną, dynią i mlekiem. Kiedy masa będzie jednolita i gładka, dodać przyprawy, stewię, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Wymieszać dokładnie. Przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. W piekarniku na najniższej półce umieścić naczynie z wrzącą wodą (kąpiel wodna). Wyżej wstawić tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 45 minut. Potrzymać ciasto jeszcze przez 15 minut w wyłączonym piekarniku. Wyjąć, ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem kokosowym i cukrem pudrem. Ostudzić. Polać nią schłodzony tofurnik. Smacznego! Jesienne słodkości! Kuchnia wegetariańska i wegańska

1 komentarz:

  1. ciasto, którym nie pogardziłby nawet największy amator słodkości!

    OdpowiedzUsuń