niedziela, 8 listopada 2015

Risotto dyniowe z rukolą


Pomysł na przepyszny, jesienny i szybki obiad. Niewiele składników, a maksimum smaku. Risotto jest bardzo kremowe i delikatne. Ostra rukola świetnie pasuje do słodkiej dyni (użyłam odmiany Sweet Meat, którą ostatnio uwielbiam). Polecam!


Risotto dyniowe z rukolą

/2 porcje/

80g ryżu arboiro
1 i 1/2 szklanki upieczonej dyni
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
20g sera mimolette
40g parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
500ml bulionu warzywnego

do podania: garść rukoli

Na oliwie podsmażyć posiekany drobno czosnek. Wsypać ryż i chwilę przesmażyć. Dodać zioła i paprykę. Wymieszać. Wlewać bulion porcjami przez 20 minut, co pewien czas mieszać. Na koniec dodać pokrojoną dynię i starty ser mimolette. Wymieszać, można dolać jeszcze wody. Risotto jest gotowe, kiedy jest kremowe, a ryż miękki. Przełożyć na talerze. Ozdobić rukolą i posypać potarkowanym parmezanem. Smacznego!
Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz