niedziela, 1 listopada 2015

Makaron z jogurtowym sosem serowym i tuńczykiem


Jest to super pyszne i super szybkie danie. Wystarczy dosłownie niecałe 15 minut i kilka prostych składników, aby zjeść genialny obiad. Użyłam sera huculskiego - moje nowe, polskie odkrycie. Jest to słonawy i twardy ser, przypomina trochę i oscypek, i fetę. Mi smakuje bardzo. Z resztą całe danie było wyśmienite i lekkie. Bardzo polecam!

Makaron z jogurtowym sosem serowym i tuńczykiem

/2 porcje/

250g świeżego makaronu tagliatelle
180g jogurtu naturalnego
100g mozzarelli
100g sera huculskiego/oscypka/fety
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki czosnku suszonego
1/2 łyżeczki soli morskiej

80g tuńczyka z puszki

W rondelku umieścić jogurt, starkowaną mozzarellę oraz pokrojony drobno ser huculski (lub inny tego typu). Podgrzewać, ciągle mieszając, do rozpuszczenia się składników. Dodać wszystkie przyprawy i jeszcze przez chwilę podgrzewać. Ugotować makaron. Następnie wymieszać go z sosem. Wyłożyć na talerze i ułożyć kawałki tuńczyka. Posypać listkami bazylii. Smacznego!(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy

4 komentarze:

  1. A mam takie pytanie: ile jogurtu? Bo chyba umknął Ci w liście składników. A danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O bardzo dziękuję! Już dodałam jogurt :)

      Usuń
  2. Kocham makarony pod każdą postacią. Zapraszam do nas www.dazzlingbookofstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Realmente me encanta este blog y no sé por qué nunca lo he encontrado en la red, es que empezaste a subir recetas hace tres años. La verdad es que aprecio muchísimo la simplicidad estética, las fotos son preciosas y las recetas también me caen perfectamente.
    Tampoco he pensado de combinar el atún con el queso, pero parece muy apetitoso :)
    Besos!

    OdpowiedzUsuń