sobota, 14 listopada 2015

Korzenna tarta kajmakowa. Z dynią.


Jest to najlepsza słodka tarta, jaką miałam okazję robić tej jesieni. Na kakaowym spodzie, pyszna kajmakowa masa z dynią, która gra tutaj pierwsze skrzypce. Z dodatkiem skórki z cytryny i przyprawy korzennej, na koniec posypana posiekanymi migdałami. Po prostu coś wspaniałego dla prawdziwych łasuchów.


Korzenna tarta dyniowo - kajmakowa

/forma o średnicy 25 cm/


spód:
150g ciasteczek maślanych
1 łyżka kakao
2 łyżeczki oleju kokosowego

masa:
2 szklanki puree dyniowego
400g masy kajmakowej
50g serka śmietankowego
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej
skórka otarta z 1 cytryny

do podania: posiekane migdały

Ciasteczka rozdrobnić z kakao i olejem kokosowym na gładką masę. Wylepić nią formę i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Puree zmiksować z masą kajmakową. Dodać jajko, serek, przyprawę oraz skórkę. Zmiksować dokładnie do połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Wyjąć i ostudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze zastygła. Przed podaniem posypać posiekanymi migdałami. Smacznego!


Moje wypieki. Wielki powrót Jesienne słodkości!

4 komentarze:

  1. Brzmi bosko! Coś czuję, że by mi bardzo smakowała ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i weź tu człowieku przeglądaj blogi jak jesteś na diecie bezsłodyczowej... Ach wygląda smakowicie *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kajmak, muszę się do tej tarty przymierzyć ;)

    COCOCHINES BLOG Zapraszam na nowy post!

    OdpowiedzUsuń