piątek, 2 października 2015

Orkiszowa szarlotka z żurawiną i orzechami


Jest to zdrowa i aromatyczna wersja szarlotki. Z orzechami włoskimi i żurawiną - mocno kojarzy się z jesienią. Ale jest naprawdę przepyszna! Polana miodem przed podaniem... :)
Polecam też inne wypieki z jabłkami: crumble jabłkowo - malinowezdrowa szarlotka z porzeczkamijabłka z kruszonką.


Orkiszowa szarlotka z żurawiną i orzechami

/kwadratowa blaszka o boku 23 cm/

spód:
100g masła
150g maki orkiszowej
3 łyżki wody
70g posiekanych orzechów włoskich

dodatki:
250g świeżej żurawiny
1 kg jabłek
kilka tabletek stewii
3 łyżki otrębów orkiszowych

do podania: miód, syrop klonowy

Z masła, mąki, orzechów i wody zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać je na patelni z odrobiną wody, aż zmiękną. Dodać stewię oraz żurawinę i jeszcze chwilę przesmażyć.
Formę wylepić 2/3 ciasta. Wyłożyć owoce. Na wierzchu rozrzucić resztę ciasta. Posypać otrębami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Wyjąć i polać przed podaniem miodem. Zjeść od razu :) Smacznego!
Jabłko z cynamonem 2015 Jesienne słodkości!

8 komentarzy:

  1. Zdrowa, pyszna, prosta, szybka! No same plusy. Jak tu nie zrobić. Rewelacja! ;)
    w wolnej chwili zapraszam do siebie ;) http://byc-motylem.blogujaca.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką to chyba można jeść bez wyrzutów sumienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł. Tak jak rzadko jem szarlotkę tak nabrałam ochoty :)
    zapraszam do mnie :)
    http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem strasznie ciekawa jak smakuje, może kiedyś wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam żurawinę :D a dodatek miodu w tym wszystkim przekracza moją skalę wyobrażenia sobie smaku tej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł z tą żurawiną! :)

    OdpowiedzUsuń