niedziela, 20 września 2015

Tarta z pieczonym jogurtem i jeżynami


Pożegnanie lata trochę się przeciąga. Powietrze pachnie jesienią, liście spadają, ale termometry wciąż pokazują całkiem wysokie wartości, a Słońce świeci na bezchmurnym niebie. Mi się to podoba. Nawet bardzo. Z tego powodu prezentuję dzisiaj przepis na lekką i pyszną tarty (czy słodka tarta kiedykolwiek może być "niepyszna"? :)). Z dużą ilością letnich jeżyn, jogurtem i miodem, na ciasteczkowo-otrębowym spodzie. Można ją zrobić bardzo szybko. Wymaga tylko pozostawienia w lodówce na około 3 godziny, aby mogła spokojnie stężeć. Więc bardzo polecam taką wakacyjną tartę!


Tarta z pieczonym jogurtem i jeżynami

/forma o średnicy 25 cm/


spód:
130g kruchych ciasteczek kokosowych
3 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki masła

masa:

300g jogurtu naturalnego
60g serka śmietankowego
3 małe jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300g jeżyn

Ciasteczka i otręby rozdrobnić w malakserze. Dodać masło i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do formy. Dokładnie ją wylepić. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Jogurt, serek, jajka, miód i mąkę umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do wcześniej przygotowanej formy. Położyć jeżyny. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 35 minut. Po tym czasie nadzienie powinno być ścięte. Wyjąć i ostudzić. Następnie wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby masa stężała. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak te jeżyny puściły sok <3 Bombowa tarta :)
      http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

      Usuń
  2. Z jeżynami musiała smakować wybornie :)
    U mnie, niestety, pogoda już typowo jesienna...

    OdpowiedzUsuń