poniedziałek, 21 września 2015

Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak


Sałatka z pieczoną dynią i kaszą pęczak

/4 porcje/


2/3 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
800g dyni
3 plasterki cheddara
1/2 szklanki czarnych oliwek
200g świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu klonowego
szczypta soli

Dynię obrać i pokroić w niedużą kostkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Dynia powinna być półtwarda. Odstawić do ostudzenia.
Na talerzu ułożyć liście szpinaku. Posypać kaszą. Następnie położyć zimną dynię i oliwki. Posypać (porwanymi na nieduże kawałki) plastrami sera. Oliwę wymieszać dokładnie z syropem i solą. Przed podaniem polać nim sałatkę. Smacznego!
Wegetariański obiad V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz