niedziela, 13 września 2015

Razowy chlebek bananowy z migdałami i białą czekoladą


Przepyszna przekąska do szkoły, ale też na śniadanie, deser... Wieczorem wystarczy tylko wymieszać składniki i upiec wszystko. Rano możemy się już cieszyć znakomitym razowym chlebkiem bananowym z migdałami i białą czekoladą. Długo zachowuje świeżość, więc można się nim zajadać nawet 4 dni po upieczeniu.


Razowy chlebek bananowy z migdałami i białą czekoladą

/keksówka o długości około 25 cm/

3 banany
300g mąki żytniej razowej
1/3 szklanki mleka
2 łyżki jogurtu greckiego
80g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
100g białej czekolady
100g migdaów

Masło rozpuścić i ostudzić. Banany rozgnieść dokładnie widelcem. Wymieszać je z masłem, jajkiem, jogurtem i mlekiem. W innej misce wymieszać mąkę z sodą. Połączyć zawartość obu misek. Dodać posiekane migdały i posiekaną czekoladę. Wymieszać ponownie dokładnie wszystko razem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem) i piec przez około 65 minut do suchego patyczka. Odstawić i ostudzić. Smacznego!

2 komentarze: