piątek, 11 września 2015

Owsiane placuszki na śniadanie!


Pyszne i w miarę szybkie śniadanie. Kiedy mam więcej czasu przed wyjściem do szkoły, to zabieram się za smażenie takich placuszków. Są bardzo pożywne i można do nich dodać w sumie wszystko, na co ma się ochotę. Ja tym razem zjadłam je z kiwi i syropem klonowym, ale każdy inny owoc się nada, jak i każda ulubiona forma słodkiego smaku :)
Ze śniadaniowych placuszków polecam również: jaglane serniczkijogurtowe placuszkibananowe placki.



Owsiane placuszki

/2 porcje/


3/4 szklanki mąki owsianej
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
150g serka twarogowego
50g półtłustego twarogu

do podania: syrop klonowy i kiwi

W misce wymieszać serek i rozdrobniony twaróg. Dodać jajka i mleko. Połączyć dokładnie. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko wymieszać na gładką masę. Rozgrzać patelnię i nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć z obu stron na lekko brązowy kolor po około 2-3 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Niebawem się przeprowadzam, co oznacza naukę gotowania (tak, mam do tego dwie lewe ręce), więc z takim prostym przepisem na smaczne śniadanie spadasz mi z nieba! :)

    OdpowiedzUsuń