sobota, 26 września 2015

Brownie z gruszkami i orzeszkami ziemnymi


Uwielbiam połączenie gruszek, orzeszków ziemnych i czekolady. Postanowiłam upiec coś z tymi składnikami i padło na brownie. To ciasto w takim wydaniu smakuje wyśmienicie. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i po prostu nietrudne. Polecam!


Brownie z gruszkami i orzeszkami ziemnymi

/kwadratowa blaszka o boku 23 cm/

200g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
200g masła
3 średnie gruszki
1/2 szklanki orzeszków ziemnych

Masło rozpuścić w rondelku z 2 czekoladami. Ostudzić. W misie miksera zmiksować jajka z cukrem. Dodać do nich chłodną masę czekoladową. Zmiksować. Wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dodać orzeszki ziemne. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone na niewielkie kawałki gruszki. Piec przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto. Pozostawić na mniej-więcej 30 minut (do ostygnięcia).
Smacznego!

Jesienne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz