wtorek, 18 sierpnia 2015

Razowe kopytka z pomidorowym sosem


Letni, zdrowy obiad. Kopytka z mąki żytniej razowej podane z szybki sosem pomidorowym. Na koniec danie posypujemy listkami bazylii i zjadamy ze smakiem :)



Razowe kopytka z pomidorowym sosem

/2 porcje/


Kopytka:
300g chudego twarogu
1 jajko
3/4 szklanki mąki żytniej razowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
mąka pszenna do zagniatania


Sos pomidorowy:
2 duże malinowe pomidory
1/2 cebuli
1/3 papryczki habanero
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli morskiej
listki świeżej bazylii

Ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, razową i sól. Zagnieść. Kiedy widzimy taką potrzebę (ciasto jest za rzadkie itd.), dodawać mąkę pszenną. Przygotowane ciasto uformować w wałki i kroić na kształt "kopytek". Gotować w wodzie do wypłynięcia przez około 2-3 minuty. Ostrożnie wyjmować kluseczki z garnka, aby się nie skleiły. Odstawić.
Pomidory sparzyć i obrać.  Usunąć twarde środki i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną drobno cebulę i papryczkę. Dodać pomidory i gotować, co pewien czas mieszając, do wyparowania wody i zgęstnienia sosu przez około 5 minut. Dodać suszoną bazylię, pieprz i sól. Wymieszać. Na patelnię dodać wcześniej przygotowane kopytka i wymieszać je z sosem. Zostawić na najmniejszym ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Podawać z listkami świeżej bazylii. Smacznego!


Dzień Polskiej Żywności 2015 Warzywa psiankowate 2015

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam kopytka )jak zresztą wszystkie mączne dania)
    Przepis jest świetny, na pewno wypróbuję :)
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis ;) Koniecznie wypróbuję. Czy można zamienić mąkę razową na orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz! No pewnie, można zamienić mąki :)

      Usuń