niedziela, 9 sierpnia 2015

Prosty obiad latem, czyli kasza gryczana z sosem kurkowym!


Kasza gryczana z sosem kurkowym

/2 porcje/

180g kaszy gryczanej
200g kurek
150g jogurtu greckiego
1/2 cebuli cukrowej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
wiórki parmezanu

Kurki oczyścić i odgotować. Kaszę gryczaną zalać około 1,5 szklanki wody i gotować przez około 15 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać kurki i smażyć przez około 3 minut. Zmniejszyć ogień i ostrożnie dodać jogurt grecki, uważając, żeby się nie zważył. Wymieszać. Dodać sól, pieprz i czosnek. Wymieszać ponownie. Podgrzewać na najmniejszym ogniu jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. Na talerze wyłożyć kaszę gryczaną, polać sosem i posypać wiórkami parmezanu. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Jestem pewna, że takie połączenie było wspaniałe :) Kasza gryczana i grzyby to cudne zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł z wykorzystaniem kurek;)

    OdpowiedzUsuń